GR 5 från Genevesjön till Chamonix 2016

 Thonon les Baines till le Brevent – främst i Frankrike men också en sväng in i Schweizimage001

Varför GR 5 – Vi har tidigare, med stor behållning, vandrat i Frankrikes Alper och i regionen Rhone Alps – vår ambition är att etappvis gå hela GR 5 från Genevesjön till Medelhavet. Efter denna sommar har vi bara ett fåtal etapper kvar.

Guidebok: The GR 5 Trail av Paddy Dillon – Cicerone Press

Svårighetsgrad – Långa dagsetapper och stundtals glest mellan hytter och andra boendemöjligheter.  Många höjdmeter upp till Le Brèvent nära Chamonix.  Inga luftiga passager med viss undantag för den sista timmen mellan Col du Brèvent och Le Brèvent. Totalt gick vi åtta dagar och c:a 130 km och nästan åttatusen höjdmeter.  Vi var utrustade med tält, friluftskök m m så vi kunde korta ner dagsetapperna beroende på väder och dagsform.

Transfer:  Flyg till Geneve, buss till  Thonom les Baines. Från Chamonix finns förbindelse med Geneve. Vi valde att åka söderut från Chamonix till Nice.

image002

Genevesjön – 645 km till Medelhavet och c:a en månads vandrig för den som tänkt sig att vandra hela GR 5 på en sommar. Vi har valt att dela upp vandringen under flera somrar.

image003

Järnvägsstationen i Thonon les Baines – mellan regnskurarna letar vi oss ut ur staden

 

13 juli 2016

Vi kom till Geneve igår men tvingades stanna en natt där på grund av att Bengts ryggsäck var ett halvt dygn försenad. Men nu är vi på gång. Bussen har fört oss till en av två möjliga starter för GR 5 nämligen den lilla staden Thonon les Baines vid Genevesjöns södra strand. Kortast väg blir det om man startar vandringen i St Gingolph. Vårt alternativ med start i Thonon les Baines innebär en vandringsdag mer jämfört med start i Gingolph men också att vi hade utsikt över Genevesjön in på tredje vandringsdagen vilket både var inspirerande och irriterande.

image004

Start efter lunch. Vandring i regn från och till första vandringsdagen! Trots det har vi redan efter någon timme härlig utsikt över Genevesjön.

image005

Fjärilsbuske i all sin prakt

image006

Framåt kvällningen hittar vi en lämplig glänta för ”freecamping”

Vid 20-tiden reser vi tältet som är mycket diskret placerat. Men snart får vi besök av en gubbe. Vi tror att han ska köra bort oss men hans ärende är att slänga några tomma vin-plastdunkar utför en liten ravin intill! Förmodligen byns original/A-lagare. Senare när vi somnat och det var beck mörkt kom han (?!)tillbaka och travade runt tältet.

 

14/7

Natten har innehållit både regn och åska. Vår tältplats lämnar vi spårlöst kl. 7 på morgonen. Missar rätt stig från tältplatsen och går 30 minuter fel i ösregn! Skyltningen (rött och vitt) är ibland usel men guideboken är ett bra stöd. Hade valt bort karta vilket inte var så klokt.

image007

Gullgentiana

image008

Stigen var emellanåt som en lervälling

I Clouz, en liten by belägen 898 m ö h, är skyltningen helt förvirrad. Vi väljer därför att gå någon timme på landsvägen. I byn  Vinzier pratar vi med en ung husägare. Det ösregnar fortfarande och vi är tungt packade. Han tycker synd om oss och erbjuder sig att skjutsa oss till närmaste by med bekvämlighet i form av hotell och supermarket. Vi tackar dock artigt nej och knatar vidare.

image009

En stund senare hittar vi ett vedskjul där vi tar ett mellanmål.

image010

Vår princip med tält upp tidigast kl. 19 och tält ner senast kl. 07.00 vållar oss problem denna kväll. Vädret är dåligt med regn mest hela dagen men mot kvällningen når vi upp på 1812 m ö h samtidigt som regnet övergår i snö! Vi går och går men hittar ingen lämplig plats för tältet. Vinden tilltar och terrängen gör det omöjligt att hitta en jämn yta för tältet. Men i en liten dalsänka vid Chalet Vert hittar vi en vindskyddad plats för nattlägret.image011

Efter 10 minuter har vi sluppit hård vind och snöfall och har istället krupit in i varma sovsäckar i vårt Hillebergstält samtidigt som pastagrytan kokar.

 

15/7

Bättre väder idag men natten har varit kylig med temperatur kring noll.  Får SMS om terrordådet i Nice igår. Förfärligt! Det känns som om vi bestulits på all den glädje Nice gett oss genom åren. Tuff men härlig vandringsdag väntar oss. Över tre bergspass på knappt 2000 m ö h. Idag upplever vi en blomsterprakt som går utöver det mesta. Stenbock (Ibex) ser vi på ett av passen.

image012

image013

Snigeln trivs i blötan!

image014

image015image016

Vi når den lilla staden La Chapelle d`Abondance. Efter ett par tuffa dagar i bergen känner vi för lite bekvämlighet. Vi lyckas få ett rum på ett hotell i utkanten av staden.  Ingen pastarätt på vårt lilla primuskök ikväll utan en jättepizza på en av stadens många restauranger.

image017

Sorg i Frankrike efter attentatet i Nice igår

 

 

16/7

Vi unnar oss en sovmorgon. Första dagen med strålande sol men fortfarande blött och lerig på stigarna. Miljön blir allt mer alpin. Mycket uppåt idag på halkiga stigar (knappt 15 00 m). Massor av blomsterängar med orkidéer. Passerar ett imponerande vattenfall. Fler ska komma framöver.image018

På väg upp över trädgränsen

image019

Fikarast vid Chalet de la Torres 1738 m ö h

image020

Första snöfläcken – skönt att ”slippa ” se Genevesjön – hoppas i stället se Mont Blanc

image021

image022

Blomster i det oändliga!

image023

Denna växt gjorde att stigen ibland var igenväxt och svår att hitta och forcera!Vi blev genomblöta upp till midjan

Når Col de Bassachaux sent e m tid. Ok att tälta nära Refuge som är befolkad med bilburna middagsgäster.

image024

Vi närmar oss gränsen till Schweiz men vi ser inga passpoliser

 

17/7

Bryter upp tidigt och beger oss lugnt mot Refuge de Chesery (1972 m ö h) som ligger på den schweiziska sidan. En familjeägd hytta som frestar med flera lunchalternativ. Vi väljer Croque Monsieur och en tallrik med grönsaker, ost och charkuterier. Efter maten blir det en lång siesta i solen.

image025

image026

Vi nöjer oss med någon timmes lugn vandring i den gassande solen innan vi stannar vid Chaux Palin. På restaurangen beställer vi vars en rösti som är något av Schweiz nationalrätt.

Vi får tillåtelse att tälta jämte restaurangen med Gite d`etape. Vi slår upp tältet i en kohage utan kor. Men i angränsande hagar betar det massor med kor med bjällror. På natten hörs bjällrorna och det låter som om alla är på väg mot vårt tält!

image027

image028

Många vandrare, de flesta dagsvandrare, lunchade vid Refuge de Cheseri

 image029

Vi är på väg ut ur Schweiz och åter till Frankrike men det gör naturen ingen skillnad på!

image030

Col de Coux 1920 m ö h

image031

image032

Sämre märkning nu när vi åter är i Frankrike. Stundtals bedrövlig ner till Samoens där vi ”luras” upp på en stig lång över byn i stället för den avsedda GR 5 som vi inte såg skymten av. Hade vi haft en IGN Carte de Randonnèe som vanlig hade det inte varit några problem så vi får skylla oss själva.

Men det goda humöret fick vi tillbaka efter att uppsökt stadens turistinformation. Där träffade vi en förtjusande kvinna som verkligen visste vad service innebär. Tack, merci, thank you Clarie Urèrand för att du såg möjligheter och fixade ett hotellrum åt oss trots att det mesta var fullbokat. Din vänlighet var vad vi behövde för att får en lyckad avslutning på en överhet  vandringsdag.  Samoens visade sig också vara en riktig pärla bland byar och städer i Savojen och i departementet Haute Savoie.

image033

Savojens (Savoie) flagga

Wikipedia:Savojen (franskaSavoieitalienskaSavoia) är en region i de västra delarna av Alperna. Den är belägen mellan GenèvesjönRhôneoch Mont-Cenis och är idag del av Frankrike. Angränsande delar av Italien kan ibland också räknas som del av Savojen

 

19/7

Stadig frukost på hotellet som inte har frukosttider för vandrare (frukost från 7.45!). Vi följer ett par mindre floder ut ur staden. Mycket vatten idag både som vi dricker på grund av fortsatt hetta, i form av floder (Torrent) och i form av vattenfall. Vid Cascade du Rouget blir vi duschade av ett mindre ”Niagarafall”.image034

image035

 Även Gorges des Tines (bergsklyfta av kalksten) som passerades med hjälp av fasta stegar var en upplevelse.

image036

Vacker bokskog innan Gorges de Tines

image037

Cascade du Rouget

image038

Mont Blanc syns allt mer och allt oftare!

image039

image040

image041

Bilderna tagna vid Chalets d Ànterne där vi slog läger

 

20/7

image042

Efter tidig frukost, serverad från absiden i tältet, passerar vi Lac dÀnterne före kl. 8. Återigen har vi 360 gr alpin panorama.

image043

På väg mot Col d`Anterne 2257 m ö h

Vid Chalets d`Anterne träffar vi tre GR 5 vandrare som alla ska vandra hela vägen till Medelhavet. Utöver dessa var det bara ett fåtal som långvandrade på leden. De flesta vi mötte var de som var ute på dag- eller veckoslutsvandring.

image044

Efter en lång och seg vandring kommer vi upp på Col d`Anterne

image045

Efter ”Collen” uppenbarar sig en ny dal omgiven av mäktiga bergsmassiv bland andra Mont Blanc

Träffar far och dotter från Danmark när vi vandrar ner mot Refuge de Moede Anterne, där vi tar en lång lunchpaus. Därefter 400 m nedåt mot Pont d`Anterne.

image046

Med tanke på den tryckande värmen och vår tunga packning skulle vi ha stannat vid Pont d`Arlevè som ligger på 1597 m ö h. Dåligt väder var på väg västerifrån vilket bidrog till vårt beslut att försöka nå Brèvent under dagen. Vi fortsätter alltså uppåt men hittar ingen lämplig plats för bivack. Går och går i oändliga serpentiner innan vi kommer upp till Col de Brèvent, 2368 m ö h. Inte heller där är det bra underlag för att resa tältet – mest snö och is blandat med sten och lera och dessutom brant samt föreskrifter om tältförbud!

Bara att bita i det sura äpplet och gå vidare till Le Brèvent, 2525 m ö h.

image047

Klättring på klipor med hjälp av stegar och vajer

 

Efter en timmes vandring, snöpulsande och klättrande på fasta stegar med vajer når vi linbanestationen Le Brevent.

image048

Från Col du Brèvent (2368 m ö h) till höger och till linbanestationen Le Brèvent (2525 m ö h) var miljön minst sagt högalpin!

Från Le Brèvent tog vi kabiner till Chamonix för några dagars stadsliv i högalpin omgivning.

image049

Stadshuset i Chamonix

I vanlig ordning avslutar vi vår vistelse i Frankrike med ett par dagars vistelse i en vackra staden Nice.

image050

Place Massena i Nice

 

Taggar:,