Sensommar och höstaktiviteter 2014

Kajakpaddling – Värendsleden är en 120 km lång paddlingsled. Den sträcker sig genom Smålands inland och börjar i norr i Asa-sjön c:a 10 km öster om Lammhult och går via Helgasjön nära Växjö vidare genom Helige å förbi Huseby och vidare via sjön Åsnen till Mörrumsån söder om Ryd.

image001Övernattning på rastplats vid Asa-sjön
Vi, Bengt och sonen, hann till Huseby första paddlingsdygnet. Lite väl häftigt med 75 km paddling från kväll till kväll. Men vädret var vid detta tillfälle kyligt och regnigt och för att hålla oss varma valde vi att paddla mycket och pausa lite.
Efter en kort dagstur senare under sommaren kom vi fram till Tone vid Åsnens västra strand. Återstoden av paddlingsleden söderut mot Mörrumsån hoppas vi paddla nästa sommar.

image002Vid campingen i Torne vid sjön Åsnen
Svampplockning – gula kantareller tidigt under sommaren och massor av trattkantareller under hösten. I bästa fall fortsätter trattkantarellsäsongen till jul om de skarpa frostnätterna uteblir.

image003

Vi älskar bergssport (att titta på och utöva så långt vår förmåga räcker) och uteliv men är inga flitiga filmtittare eller biobesökare. Undantag gör vi numera årligen i samband med Banff Mountain Film Festival. Det är en världsomfattande filmfestival med inriktning mot äventyr och spektakulära bergsaktiviteter. Den 25 september kom festivalen till Lund. Ett halvdussin filmer visas under kvällen. Favoritfilmen blev den om två ungdomar från Norge som övervintrade i en havsvik norr om polcirkeln.
Extra skoj var det för oss att träffa Pathfinders Adrian Nordenborg igen, som är professionell äventyrsguide och har besökt ett 80-tal länder (se Utemagasinet 07.2014).