Sju särskilt sunkiga sovplatser och ”Pang i Bygget”

Episoder från 24 års vandrande liv  

  1. På ett nattåg mellan Agra och Varanasi i Indien. Hysterin efter 11 september 2001 gjorde att vi hamnade i New Dehli utan giltiga biljetter till Kathmandu. Istället fick vi hyra bil med chaufför till Agra (bonus Taj Mahal) och därifrån åka nattåg till Varanasi dit vi kom kl. 5 på morgonen efter att ha sovit på översta hyllan i trevåningssäng i det överfyllda tåget. Nästa bonus var att uppleva soluppgången över Ganges.

https://www.bergtagna.se/nepal-annapurna-base-camp-2001/

  1. City Vieux Guest House i Kathmandu – Vi är på vandring i Nepal – Annapurna basecamp. En svensk budgetvandrare tipsar om detta boende (”billigt och centralt”). Det visar sig vara ett ruckel till hus med en reception i (kol)källaren under gatuplan. Oroligheter (skottlossning) på gatan utanför under natten. Iväg tidigt efter att betalt 20 rupier. OK billigt

https://www.bergtagna.se/nepal-annapurna-base-camp-2001/

  1. Vid vandring i de spanska Pyreneerna kände vi oss trygga med att etappmålet för dagen (Sant Aniol d`Aguja) skulle erbjuda oss tak över huvudet (”open fronted arch”). Men detta öppna kapell var i dåligt skick och risk för ras förelåg. Inget tält hade vi så det blev en tropisk natt i det fria.

https://www.bergtagna.se/pyreneerna-2003/

  1. Att under en dag hinna med: 10 mil med bil från hemmet till Sturups flygplats, flyg till Nice, tåg till Turin och därifrån tåg och buss till den lilla staden St: Martin vid ingången till Aostadalen i norra Italien visade sig överoptimistiskt. Väl framme i St:Martin var klockan över 12 på natten och inget hotell i sikte. Vad göra? En fest med disco pågick centralt i staden. Vi sökte oss dit för att få råd om boende. Guiseppi var en av festdeltagarna. Han förbarmade sig över oss genom att ta med oss i sin bil för att försöka väcka någon hotellportier. Men utan resultat. Nu var klockan ett på natten. Den vänlige Guiseppi tog med oss hem och lät oss sova på köksgolvet i sin lilla lägenhet. Vilken gästfrihet och vilken dumhet från vår sida.

https://www.bergtagna.se/tour-of-monte-rosa-2002/

 

  1. Vid vår vandring runt Monte Rosa (Västeuropas näst högsta berg) blir det så att vi efter en lång vandringsdag når en brant stig nära ett bergspass sent en eftermiddag. Det är (för) långt till nästa by (Alagna i provinsen Piemonte) så vi inspekterar Biwak Lanti, en nödbivack för bergsvandrare och klättrare. Den fanns angiven som ett övernattningsalternativ i vår guidebok så det var bara att tacka och ta emot. Vi behövde inte använda vårt nödbivackkit.

https://www.bergtagna.se/tour-of-monte-rosa-2002/ 

  1. Efter 12 dagars vandring i en av Frankrikes högalpina nationalparker, Queyras nära gränsen till Italien, tog vi utmattade ett tåg söderut mot Marseille sent på eftermiddagen den sista vandringsdagen. Helt slut var vi då vi kom fram sent på kvällen. Vi orkade inte leta efter ett vettigt hotell utan gick bara över gatan till första bästa ”accomodation”. När vi hade betalt och blev anvisade en sunkig säng i ett rum som troligen användes för helt andra aktiviteter insåg vi att vi var på fel ställe. Men vi var för trötta för att göra något åt detta.

https://www.bergtagna.se/tour-of-the-queyras-2013/

  1. Vi var på vandring på en led i (främst) Frankrike som heter GR 5. Start vid Genevesjön i Schweiz och vårt mål var att vandra till Chamonix. För att kunna känna friheten att övernatta lite var som helst hade vi vårt lilla ”Chautaux Hilleberg” med oss. Att vi ibland har hamnat på konstiga övernattningsställen beror nog mest på att vi har varit tidsoptimister. Även denna gång. Vi har en kort vandringsdag framför oss men väljer att gå vidare trots att vi hade tillgång till en bergshytta och en tältplats tidigt under eftermiddagen. Vi valde att gå vidare upp mot Col de Brevent 2368 m där vi hoppades kunna slå upp vårt tält. Det började skymma och väderrapporten talade om inkommande oväder. Väl framme vid Col du Brevent visade det sig att underlaget bestod av is, snö, grus och lera. Bara gilla läget och dra vidare till det närbelägna Brevent, 2525 m. Där fanns en liftstation med förbindelse till Chamonix. Vår förhoppning var att ta sista kabinen ner till dalen men icke så! Liftstationen var stängd för dagen! Inte en jämn meter för tältning men till all lycka var ett nödutrymme öppet så att vi kunde övernatta där.

Under kvällen fick vi sällskap av en bergslöpare som övernattade på denna höjd för att få fler röda blodkroppar inför kommande bergsmaraton.

På fasta stegar upp mot vårt nattläger på hög höjd.

    Liftstationen  Brevent  till vänster på bergskammen

https://www.bergtagna.se/gr-5-fran-genevesjon-till-chamonix-2016/

  1. På vår vandring i Grand Paradiso i Aostadalen/Italien kom vi sent en eftermiddag till ett mindre familjeägt hotell i byn Planaval. Värdparet hade ett sätt att samarbeta som liknade Sybil och Basil i ”Pang i Bygget”. De ville ha järnkoll på alla gäster. Stor uppståndelse rådde på hotellet. Det blev inte mindre kaotiskt av att den nytillträdde påven Benedictus XVI skulle passera byn under dagen. Bara Manuel saknades för att förvirringen skulle vara total!