Sydostleden på rullskidor augusti 2020

Sydostleden är en nationell cykelled över 27 mil från Växjö till Simrishamn https://www.sydostleden.seSyd/

 

2016 cyklade sonen och jag Sydostleden i sin helhet (se: https://www.bergtagna.se/?s=sydostleden). Tidigare denna sommar (2020) cyklade vi delar av leden (bland annat från Karlshamn via Svängsta till Växjö). Jag hade också (utan större framgång) försökt att åka rullskidor på delar av denna sträcka. Underlaget är grus/sand de första fyra milen av cykelleden. Detta underlag återkommer från och till under hela leden som också hade inslag av dålig/illa underhållen asfalt. Men allmänt gäller att leden var i gott skick för cyklister!

Jag kände mig sugen på att åka leden på rullskidor om jag fick ordning på materialet (rullskidor, trugor för åkning i terräng).

Alltså nästan 6 mil totalt bestod av icke asfaltunderlag. Dessutom behövde jag ha support längs delar av leden för byte av rullskidor och mat och påfyllning av dricka. Där kom Sara med följebil in!

Lyckligtvis hade jag tillgång till ett par rullskidor för terräng: Elpex Offroad som är inköpta via Pölder Sport AB.

Däckdiameter 125 m m – 27 m m breda

Dessa fungerade bra att staka med men är för klumpiga för andra åksätt.

För de lättåkta avsnitten ville jag ha ett par lättrullande skidor men också skidor med breda däck (57 m m). Av någon anledning hade jag kvar ett par Svensk Skida som var det som gällde i början av 90-talet.

Men ännu viktigare var det att hitta rätt stav med robust truga och rullskidspets. Alla som åker rullskidor vet att allt annat underlag än asfalt ”äter” både rullskidspets och truga. Men här kom mina Swix Triac stavar med skruvtrugor väl till pass. Obs att det är den mindre trugan med den horisontellt liggande metalldelen! Se nedan:

Dessa trugor stod pall för 60 km stakning på grus, jord, gräs m m plus minst 40  km på asfalt!

Mattias Svahn (Vasasvahn) tipsade mig om dessa kvällen före årets Vasalopp. Det var ju ett före som ”åt” stavspetsar för dem som stakade mycket.

 

Dag 1 Växjö till Ryd via Tingsryd 60 km

Paus i Tingsryd efter 49 km. Lättåkt på bra cykelvägar från Väckelsång till Ryd där vi övernattade på Norraryds camping som drivs av den mångsidige äventyraren Ursula se: https://www.ursulasaventyr.se/

Leden går på en gammal banvall – här träbron över Hönshyltefjorden norr om Ryd

 

Dag 2 Norraryd/Ryd – Sölvesborg via Karlshamn/Mörrum 81,6 km

Från Fridafors söder om Ryd och till Svängsta rinner Mörrumsån jämte banvallen. Detta är, enligt mig, den vackraste och mest rofyllda delen av leden. Men också en av de jobbigaste för en rullskidåkare trots att det är lätt utför (medströms) hela tiden!

Förmiddagsfika och drickasupport vid Ebbemåla Bruk. Sedan vidare till Svängsta där fin asfalt tar vid till Karlshamn.  Till sist Mörrum och Sölvesborg

Över den långa och vackra träbron vid den östra infarten till Sölvesborg fick jag vara försiktig med mina sylvassa stavspetsar!

 

Dag 3 Sölvesborg – Kristianstad – Åhus – Rigeleje camping (norr om Ravlunda skjutfält) 73,2 km

Skördetid på Kristianstadsslätten

I Bromölla trodde jag att jag var lite fel på det när jag bara såg skyltningen för en lokal led, Smugglareleden. Den är tydligen en del av Sydostleden. Vidare på lättåkta cykelvägar till Nymölla, Gualöv, Bäckaskog och Fjälkinge innan jag kom till Hammar strax öster om Kristianstad. Där var det frestande att svänga in på en äldre cykelled som hade skyltning till Åhus. Men med vinden i ryggen var jag strax inne i Kristianstad. Passerade CSK.

Via Lasarettsboulevarden, Kanalgatan och Östra Boulevarden var jag strax vid Tivoliparken och bron över Helge å till Naturum. Kände mig lite felplacerad när jag rullade förbi innerstan i folkmyllret!

Nu längtade jag till Åhus där hustru Sara, Linda (hon med Damshoppen i Karpalund), räkmacka och glass väntade på mig.

Åhus är på gång trots flera km lösgrus på cykelvägen ut från Kristianstad och hård vind emot.

Skidåkarens belöning – en räkmacka från Restaurang Pråmen i Åhus hamn.

På med terrängutrustningen för strax norr om Åhus väntar grusväg och motionsslinga fram till Friseboda Naturreservat söder om Furuboda.

Yngsjö – Gropahålet – Skånes motsvarighet till Kap Horn!

 

Dagen avslutas vid Rigeleje Camping helt nära havet

 

Dag 4 Rigeleje Camping (norr om Ravlunda skjutfält) till Simrishamn via bland annat Maglehem, Brösarp, Eljaröd, Kivik och Simrishamn – 59,2 km

 

Dag 4 Rigeleje Camping (norr om Ravlunda skjutfält) till Simrishamn via bland annat Maglehem, Brösarp, Eljaröd, Kivik och Simrishamn – 59,2 km

 

Efter Brösarp gick leden västerut för att man fullt ut ska kunna njuta av Österlens böljande landskap. Vackert men konditionskrävande! Och krav på rätt beslut vid alla nerförsbackar. Antingen stå på eller bromsa med ena skidan i diket eller helt enkelt gå ner för backen.

Grusvägarna var av skiftande kvalitet

Här blev det tvärstopp!

På en ”bonnaväg” med Kivik och havet runt kröken

 

Inte ett äpple får vi på våra träd men i Kivik verkar skörden kunna bli ok

Tack Sara som gjorde det möjligt för mig att roa mig på detta sätt!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar: