Tour de Mont Blanc 1997

Mount_Blanc_tour_map_2

 

Mont Blanc – Bild från kabinfärd Courmayeur – Chamonix 2005

Guidebok: Vandra i Alperna av Ewa Hellström-Boström

Varför vandra Alperna? Bengt fyller detta år femtio, barnen är stora nog att klara sig själva och är inte intresserade av att hänga förädrarna i hasorna. Bengt och Sara vill ha en upplevelse tillsamman. Bengt är en flitig motionär med 15 Vasalopp och lika många maraton. Sara avskyr att träna men har funnit glädjen i att vandra. Skåneleden Kust –  Kust gav mersmak. Att vandra med lätt packning är ett tungt argument för att välja  Alperna där hytterna ligger på behagligt avstånd och där myggorna saknas men inte medelhavsklimatets inflytande och soltimmarna.

Foto från denna vandring är analoga kort som vi scannat av. Därav något tveksam kvalitet.

 

Dag 1 Med bil till Basel

Start (med bil) 5.30 från Osby. Kör till Puttgarden där det är försening (färjan), kör ytterligare ett antal mil (totalt 100 mil), sover i bilen på ett rasttälle ett par timmar.

 

Dag 2 Chamonix – Le Flègere

Kör resterande 52 mil. Kommer till Argentiere, söker upp Anna som tillsammans med en väninna driver hotellet Pangea Lodge. Anna, som är en erfaren alpinist, frågar om vi har någon erfarenhet av att vandra. Vi försäkrar henne att vi har vandrat en hel del på Skåneleden. Anna verkar inte imponerad.

image005

Börjar i Chamonix. Går till La Flègere, två timmar, tusen höjdmeter. Stannar i hyttan där vi äter middag och sover. Vårt första hyttbesök någonsin. Härlig upplevelse!

image008

Dag 3 Le Flègere – Les Houches

Kanonväder, går till Les Houches där vi äter en underbar middag efter att ha gått 11 timmar, 1500 höjdmeter, ca 2,5 mil på bland annat snö, is och sten. Gick lite fel under dagen.

 

Dag 4 Les Houches – Les Contamines

Från Les Houches går Bengt till Bellevue. Jag, Sara, tar linbanan. Gemensamt tar vi oss vidare. En härlig lunch i solen: bröd, ost, vin. Senare blir det regn och åska. Mycket nedför. Efter viss möda hittade vi fram till fransk alpina sällskapets refuge i Les Contamines där vi äter och övernattar. Ca 13 km ca 1200 höjdmeter.

 

Dag 5 Les Contamines – Col du Bonhomme

Går från Les Contamines Växlade pengar innan vi lämnade staden. En korenask turist beställde frukost mitt i natten och störde nattsömnen för oss och andra boende.

Mycket fin och varierad vandring allt från helt plant till ren klättring. Vandring över alpbäckar. Murmeldjur och fantastisk flora. Efter 5 timmar och 50 minuter ca 15 km, ca 1500 höjdmeter ny övernattning hos franska alpina sällskapet Col de la Croix du Bonhomme med rabatt efter uppvisande av främjandets medlemskort! De trodde nog det var Club Alpin Svedoise.

image010

Många sammanhängande snötäcken, bra med våra rejäla vandrarskor och nu har det verkligen uppstått ett mycket stort stavbehov. Vi är uppe på 2483 meter återstår att se hur vi kommer ner.

 

Dag 6 Col du Bonhomme – Cabane Elisabetta

image013

Vi gick högre upp, jag stannade på 2710 m. Bengt fortsatte till 2756 m ö h (Col du Fours). Därefter började nerfarten på snö, snö, snö, därefter ängar. Vi stannade och köpte hemgjord ost på en fäbod samt bröd på en hytte, sedan gick det upp, upp, upp över Hannibalpasset, Col de la Seigne,2516 m.  Vad vi vet är det inte helt säkert att Hannibal gick över Alperna just här 218 f kr i det andra Puniska kriget.

Vi har aldrig tidigare vandrat på så här hög höjd som vi gjort de senaste dagarna. Vilken utsikt och vilken härlig känsla att se allt uppifrån.

image016

En fot i varje land, Frankrike – Italien

Passerar fransk-iatlienska gränsen och sedan går det ner till Elisabethhytte som drivs av italienska alpina sällskapet. Här har vi en underbar utsikt över Mont Blancs glaciärer. Vi blir anvisade sovplats i långbädd! Duschen iskall för det var fel på gasen. Hela dagen vandrade vi i strålande solsken med underbar natur.

 

Dag 7 Cabane Elisabetta – Courmayeur – Rif. Elena

Brant landsvägsmarsch ner till Cormayeur där svepte vi en kall öl, slappade i solen, ringde kort hem. Åt pizza och glass. Mysigt, träffade danskarna från igår och den lille fransmannen. Danskarna gör som jag, Sara, åker buss en bit. Jag åker till Arnuva, där jag ligger i gräset och väntar tills Bengt har gått sträckan.

image017

Därefter gör vi sällskap till Rifugio Elena som fransmännen tipsade om. På vägen ytterligare en öl, bröd och ost. Ingen middag på kvällen men en LÅNG dusch och ett glas rött. Vi avverkade 30 km, ner 1000 höjdmeter, åter upp 800 meter. På denna sträcka har vi verkligen sett italienarnas friluftsintresse, men de kan och vill inte försöka annat än italienska. Bytte adress med ett trevligt franskt par som kunde hela kartan över Alperna.

 

Dag 8 Rif Elena – Champex.

Cornflakes till frukost, men ingen mjölk. Vandring rakt upp till 2532 m ö h, gränsövergång till Schweiz, därefter över snö och sedan nerför alpängar, vilken blomprakt bland annat kroll-lilja. Vi kommer till Ferret, där tar jag buss.

 

Dag 9 Champex – Trient.

Topppenfrukost. Värden är ultramarathonlöpare. Han hade sprungit ett bergslopp runt Mont Blanc (Ultra Trail du Mont Blanc). Loppet följer i princip vandringsleden och är 166 km långt med en höjdskillnad på 9 400 m. De bästa springer runt på 20 timmar! Handlade färskt bröd och sedan iväg kl 9.

image019

Smultronställe

Mycket vandring i skog, emellanåt klättring i torrlagd bäckfåra. Otroligt mycket vandrare. Fin stig över lärkträdsäng och sedan går det sakta nedåt. Framme vid stor trafikknut. Vi äter medhavd lunch, väljer att inte övernatta här på Forclaz utan fortsätter ytterligare ½ timmes vandring.

image021

Gammal lada med totalintegrerat boende och ingen servering. Bengt fixar mat nere i byn medan jag grejar bäddarna och duschar. Duschen är i två lägen: iskall och kokhet. Lyckas medan Bengt duschar att fylla i ett djäkla dokument på franska för att betala boendet. Inte illa. Härlig dag, lagom väder.

 

Dag 10 Trient – Argentiere.

Trevlig engelsman som vi bytte adress med, han vandrar Chamonix – Zermatt. Låter häftigt!  Tidig morgonstart, fin omväxlande lätt terräng, mycket skog. Ny gränsövergång, som vi inte ens märkte.

image023

Uppe vid Bhane hade vi den mest vidunderliga utsikten över Chamonix-dalen. Där satt vi och fikade. Efter det gick det neråt, neråt, neråt. Franska alpina sällskapet i Tour blev platsen för dagens utsvävning. Iskall öl som belöning för genomförd vandring. Fortsätter på balkong Nord ner till den väntande bilen. Väl framme blir vi välkomnade med myntaté och glada tillrop. Efter inkvartering och dusch så fixar vi pastamiddag med tomatsås, färska grönsaker, färsk parmesan och vin i trädgården. Avslutar dagen med en s t i l l a promenad.

image026

Dag 11 Argentiere – Chamonix och tillbaka

Promenad ner till Chamonix efter en underbar frukost. Fint väder, ser massor av glidflygare. Sedan PANG, ett häftigt åskväder.Vi satt på restaurang i timmar och hade det mysigt. Till sist gav vi upp, handlade lite mat och vin, tog bussen tillbaka till Pangea Lodge och sprang sista biten i ösregn. Kall mat på rummet. Tack och godnatt.

 

Dag 12 Hem

Uppstigning, packning, frukost, betala. Vi gav Anna och Gudrun en flaska rosa champagne som tack för allt. Bilen igång och nu är vi på väg hem efter en underbar semester.

Regnar hela vägen hem. Får besked om att det är stora översvämningar mellan Tyskland och Polen.

Denna vandring har gjort oss tända på fler alpina äventyr. Nu ska vi läsa in oss på andra vandringsleder. Dolomiterna lockar till nästa år men också leden Chamonix – Zermatt.

image027

 

Taggar: