Tour of the Vanois 2004

image001

Guidebok: Tour of Vanoise av Kev Reynolds, Cicerone Press

Tour of the Vanoise 2004_html_49dd7cb5

Kartor: Tignes. Val Dísère Haute Maurienne Park National de La Vanoise 3633 ET 1:25000
och Les Trois Vallèes Modane 3534 OT 1:25000

Om Vanoise: Vanoise Nationpark Park är en fransk nationalpark i departementet Savoie i franska Alperna. Den gränsar till Italien och har en naturlig fortsättning på den italienska sidan i Gran Paradisos nationalpark. Modane, som enklast nås med tåg, ligger utmed stambanan mellan Turin och Paris.
Varför Tour of Vanoise? Vi gick systematiskt igenom titlarna på de guideböcker som Cicerone Press har gett ut över vandringar i Frankrike, Schweiz och Italien. Denna vandring uppfyllde vår kravspecifikation. Vi letade efter alpin vandring utan stegjärn och ishacka, hytta till hytta, 7 – 10 dagars längd, gärna en ”rundvandring”, förutsättningar för hyggligt väder. Allt detta fick vi under denna vandring.

Övrigt: Vi befarade att vissa hytter skulle vara överbefolkade, att förhandsboka boende hytta för hytta har sällan varit något för oss. Vi vill känna oss fria att gå så länge och så långt vi känner för varje dag. Men naturligtvis måste säkerheten alltid vara vägledande. Därför hade vi vårt Hillebergs lättviktstält (Nallo) med oss. Men vi behövde inte använda det.

5 juli Osby – Kastrup – Nice

Promenad från flygplatsen till hotell Danemark. Vi följer gång – och cykelvägen från flygplatsen. Vi kommer snart till den fantastiska Promenade Anglais.

Tour of the Vanoise 2004_html_m3ca582d9

Promenade Anglais följer strandlinjen i Nice – från flygplatsen till hamnen – cirka 7 km

6 juli Nice – Modane

Frukost på hotellet och sedan tåg till Ventimiglia. Vänta på nästa tåg två timmar. Den tiden använder vi till ett dopp i Medelhavet och fika på stranden. Vidare med tåg till Turin. I Turin vänta cirka en timma, tåg vidare till Modane där vi övernattar.

7 juli Modane – Refuge du Plan sec

Från Modane 7.55 efter kontinental frukost. Vandringen gick rakt upp i himlen 5.5 km, ca 2.5 timma. Soldis hela tiden. När vi ändå var på gång så fortsatte vi efter kaffe på rif. Ortega, 11 kilometer, ca 5 timmar. Fin ängsvandring, rejäla pauser.

Tour of the Vanoise 2004_html_m2d108aa7

Refuge de Plan Sec
Stannar på Refuge de Plan Sec. Först en god öl på 2330 m ö h sedan avslappning, dusch, middag. Under eftermiddagen tidvis strålande sol, massor av blommor. Murmeldjur.

8 juli Refuge du Plan Sec – Refuge L`Arpont

Lämnar Plan Sec 8.15. Regn i luften. Första timmarna innebär behaglig vandring på stigar över trädgränsen, 2100 – 2300 m ö h. Fantastisk utsikt över dalen och toppar åt alla håll. Med några undantag är denna vandring fysiskt ganska enkel. “Hight gain” och “hight loss” på de olika etapperna är ofta kring 500 m. Bara i tre fall är siffrorna över 1000 m.

Tour of the Vanoise 2004_html_m7ea490f9

Klippblock med titthål

Tour of the Vanoise 2004_html_c15a50e

Vi såg stora fält med Alprosor
Lite sol, lite regn under dagen. Mycket blomsterprakt (bland annat Alpros). Når Refuge L`Arpont vid 15-tiden. Kall dusch, varmt uppehållsrum, 4-rätters middag och sedan godnatt vid 21-21.30.

9 juli Refuge de L Árpont – Refuge du Plan du Lac

Morgonen startar med dimma och snöfall under ett par timmar. Det är bara att vandra vidare.

Tour of the Vanoise 2004_html_6b13698f

Bergssluttningarna är täckta av snö, blommorna syns inte

Tour of the Vanoise 2004_html_2e63caa3

Bergslandskapet i tillfällig vinterskrud

Tour of the Vanoise 2004_html_m3cabae2b

Efter någon timma försvinner snön – det känns som om varmare och stabilare väder är på gång

Tour of the Vanoise 2004_html_223515a1

Framåt dagen blir vädret bättre och bättre. Höga snötäckta toppar, djupa dalar, blommorna syns igen. Många vattenfall. Efter avslutad vandring tillbringar vi tiden på Rif. du Plan du Lacs altan i flödande sol. Fikar lite, tvättar upp det värsta, läser, strosar en runda och framförallt lapar sol. Denna rif. ligger på 2364 m ö h. Den är privatägd och har 60 sovplatser. Hyttan är populär inte bara bland vandrare. En näraliggande väg gör att många gör dagsutflykter hit. Framför hyttan finns mjuka och släta ängar som inbjuder till lugn promenad. Från hyttan har man också mäktiga bergsmassiv inom synhåll. Exempel på detta är La Grande Casse, 3855 m ö h (den högsta toppen i Vanoise Alps) och La Grande Motte, 3653 m ö h. Om några dagar räknar vi med att komma till Col de la Vanoise nära Pralognan. Detta berg kan vi skymta från refuge du Plan Lac.

Bergsvandring för alla känns som ett berättigat men svåruppfyllt mål. Här ser vi ett bra exempel på hur godhjärtade människor kan göra det möjligt. en rörelsehindrad kvinna fanns i en vandringsgrupp vi mötte på denna hyttan. Hon färdades på lättframkomliga stigar på en en “liggcykel/vagn” med handtag fram och bak. Hon bogserades av sina kamrater så att hon kunde komma ut på kortare dagsutflykter med utgångspunkt från denna vackert belägna hytta.

Tour of the Vanoise 2004_html_m6da02859

Refuge du Plan du Lac

10 juli Refuge du Plan du Lac – Refuge du Vallonbrun

Startar med dimbankar och ganska kallt. Under dagen allt mer flödande sol och fantastiska vyer över snötäckta berg. Stigen gå nästan hela tiden över alpängar. Vi går lite fel ett par gånger, men det rättar till sig. Ser många murmeldjur och en räv som jagar murmeldjur. Framme vid rif. Vallonbrun efter ca 6 timmar, ca 18 kilometer. Vi är båda i fin form efter fyra dagars vandring.

Tour of the Vanoise 2004_html_2bb842e7

11 juli Refuge du Vallonbrun – Bonnevall-Sur-Arc

Tidig morgon efter svinkall natt. Vandringen går över blomsterrika ängar neråt mot staden Bessans, där vi handlar färskt bröd och yoghurt. Sitter på café och dricker superstarkt kaffe. Fortsätter omväxlande på stigar och vägar till staden Bonneval. På väg dit stannar vi för lunch på det nya brödet och osten vi handlade igår av en bonde. I Bonneval hyrde vi in oss hos franska alpina sällskapet för 12 euro. Går en sväng på marknaden, sitter på nytt café i 50-tals stil och musik. Det är mycket kylslaget i Bonnevall-Sur-Arc. I morgon befaras det snöfall. Vi försöker få koll på hur vädret utvecklas och hur det påverkar våra planer att gå över passet Col de I´sere, 2764 m ö h. Vi får besked om att det i värsta fall kan bli så att bilvägen över passet stängs av. passet är ett av Västeuropas högsta som är farbart med bil. Det är också känt som ett pass som cyklisterna i Tour de France passerar vissa år.

Tänk att vi idag har återsett blommande kroll-liljor och massor av orkidéer.

Tour of the Vanoise 2004_html_3a982032

Bonneval Sur Arc till Val D`Isere via Col. D´Isere står på dagens program. Vi har tre olika alternativ. Stanna kvar där vi är, gå till Val D´Isere på landsvägen eller att ta stigen om vädret tillåter. Det blir det tredje alternativet. Stiger upp 6.30, kl 7.45 beger vi oss iväg. Väderutsikterna är inte de bästa. Risk för snö. Molnigt och småkallt. Cirka 1000 m stigning mot Col. D´Isere (2764 m ö h), går i god fart. Regn och med tiden lätt snöfall hela vägen till toppen. På Col De dÍsere stannar vi i en restaurang/bar och äter vår medhavda mat.

Tour of the Vanoise 2004_html_27352369

Col. D´Isere har passerats – vi är nu på väg nedåt till Val D´Isere

Tour of the Vanoise 2004_html_6f966c0f

Efter en timmes uppehåll beger vi oss neråt mot Val dÍsere som vi når efter drygt sex timmars vandring från starten i Bonneval. Vi inkvarterar oss i ett skidhotell som drivs av en engelsman. Billigt (40 Euro) och centralt. Vädret är regnigt och kyligt under eftermiddagen men bättre väder är i sikte de närmaste dagarna.

13 juli Val D`Isere – Refuge De La Leisse

Efter frukost utan bröd men med kaffefylld termos lämnar vi hotellet och går genom hela plastiga, turistinriktade Val dÍsere. Vädret är grått och under hela förmiddagen av och till kraftig dimma. Vandringen är relativt lätt, men tyvärr ser vi knappast något av utsikten. Det syns att det på hög höjd har snöat under natten. Vi gick över ett flertal pistområden och långsträckta ängar. Har aldrig sett så många murmeldjur som denna förmiddag. Vid lunch framme i Tignes, ännu en skidort. Här handlar vi yoghurt och sedan intar vi vår lunch sittande vid liftstationen och ser många sommarskidåkare. Efter att ha passerat Tignes och Val Claret, två fula och genomkommersiella orter går det stadigt upp mot Col de la Leisse 2758 m ö h. Första timmen vandrar vi längs en skidpist men väl åter i nationalparken återkommer det mäktiga bergslandskapet. Flera mer eller mindre stora stenfall passeras.

Tour of the Vanoise 2004_html_548de381

Vi går förbi två små sjöar, varav den ena innehöll ett ”isberg”. Rif. De la Leisse når vi strax efter kl 15. En primitiv rif. på 2487 m ö h. Med utetoa och mycket trångt sovutrymme.

14 juli Refuge de la Leisse – Pralognan

Sen men strålande vacker morgon. Vacker därför att solen strålar efter en frostnatt. Etappen är klassisk enligt guideboken. Först ödsligt och högalpint. sedan närmare Pralognan mer turistisk men fortfarande en höglänt omgivning.

Tour of the Vanoise 2004_html_16300070

Vi har lämnat refuge de la Leisse och är på väg mot Col de la Vanoise, 2517 m

Tour of the Vanoise 2004_html_m25c93da1

La Grand Casse

Tour of the Vanoise 2004_html_d35e505

På väg mot refuge du Col de la Vanoise
Nu går det brant neråt. Följer floden omgivna av vackra snöklädda berg. Massor av får överallt. Över alpängar där blommorna vilade länge efter frosten. Efter detta BRANT vandring över ett berg för att komma till helt nytt landskap med mycket sten, fortfarande höga berg, inga blommor, forsande vatten. Så här är det fram till rif. Du Col de la Vanoise. Här var det otroligt mycket folk. Alla skulle ut och vandra på nationaldagen. Vi tog långpaus med lunch. Bengt bjöd på försenad födelsedagsfika: blåbärstartelett, solen bara flödade över oss. Cirka 12.30 går vi vidare mot Pralognon. Vi passerar några små sjöar och vattendrag. Hela tiden har vi mäktiga bergsmassiv bakom och vid sidan av oss. Så småningom går det allt mer neråt. Till sist har vi gått ner över 1000 m. Pralognon är en trevlig bekantskap. Chalet Refuge har bra boende och bra mat.

15 juli Pralognan – Modane

Efter en god natts sömn lämnar vi denna civiliserade refuge och Pralognon. Vädret är soligt och det blir behagligt varmt hela dagen. Förmiddagen ägnas åt vandring (vad annars?!)som hela tiden bär uppåt.

Tour of the Vanoise 2004_html_5aaf9f06

Efter att ha passerat fem parkeringsplatser blir omgivningen mer alpin och genuin

Tour of the Vanoise 2004_html_m19ed64db

Vid lunchtid kommer vi fram till Rif. De Pérkt-Polsé där vi har en fin utsikt

Efter en lätt fika bestämmer vi oss för att fortsätta i första hand över passet Col de Charier, som är vandringens högst belägna pass med 2796 m ö h.

Tour of the Vanoise 2004_html_m40112e2a

På väg upp mot Col de la Chariere

Tour of the Vanoise 2004_html_6863f484

Passet består av en ”vass” kam som är mycket brant på båda sidor. Vi stannar en kort stund för att fotograferas av ett par ungdomar som vi träffar. Därefter börjar vi nedgången från passet via ett antal snöfält. Nedfarten kom att bli 1711 m totalt under eftermiddagen eftersom vi bestämde oss för att gå hela vägen till Mondane.

Tour of the Vanoise 2004_html_m26d086c8

För en gång skull hinner vi med kamera fånga ett murmeldjur innan det försvinner
På vägen såg vi flera nästan oskygga murmeldjur. Kommer fram cirka 19.30 till Mondane. Vi har då vandrat sedan 8.30 på morgonen.
En lyckad vandring har avslutats. Mycket alpina upplevelser, fantastisk natur med ett rikt djurliv och praktfull flora. Vi möter ingen svensktalande vandrare. Flertalet är fransmän. Hytterna var vackert belägna men maten var inte i klass med den vi fått på hytterna i Schweiz och Italien. Priset för logi, frukost och middag var på cirka 70 euro totalt för oss två.

Tour of the Vanoise 2004_html_m64c970aa

 Många intryck tar vi med oss från denna vandring men detta gäng glömmer vi inte. En handikappad kvinna bogseras med hjälp av en specialkärra så att hon också får vara med i gemenskapen i bergen.

Vandringen i siffror:

 Nio vandringsdagar – elva etapper enligt Kev Reynolds guidebook

 Antal kilometer totalt under vandringen: 154,5

 Antalet timmars vandring: 57,5

 Vandring uppåt totalt (height gain): 7031 meter

 Kommentar: Vi upplevde denna vandring som måttligt krävande. Långa partier gick relativt horisontellt med högre terräng/berg åt ena hållet och en dal åt andra hållet.

 Efter avslutad vandring åker vi dagen därpå från Modane till Turin. Sedan till Nice.

  Tour of the Vanoise 2004_html_79975b5c

Botaniska trädgården i Nice, Phoenix Park

 

Taggar:,