Vårt Amerikaäventyr nov/dec 2019– på vandring i Kalifornien, Nevada och Hawaii

 

Inte så mycket berg men desto fler vandrade kilometer blev det under vår resa till:

San Francisco

San Jose

Santa Barbara

Los Angeles/Santa Monica       

Las Vegas/Grand Canyon

Hawaii/Honolulu

San Francisco – Golden Gate bron – symbolen för San Francisco – bron blev klar 1937 och är 2737 m lång. Den har en segelfri höjd på 67 m. Vi vandrade från innerstaden Sutter Street/Taylor Street till  Fishermans Warf vid den norra kustlinjen. Där följde vi San Francisco Bay till brofästet. Därifrån över bron och åter samma väg – totalt c:a 25 km.

Vi hade läst att en  Greta-målning fanns på någon husvägg i San Francisco. Förvånade blev vi när vi upptäckte husväggen på en gata helt nära Sutter Street där vi bodde!

I San Josè är Erik Karlsson ”King” i NHL-laget San Josè Sharks. Tyvärr ingen hemmamatch då vi var i stan.

Santa Barbara, även kallad USA:s Riviera, betydde långa promenader längs havet och spektakulära solnedgångar i Stilla Havet!

Los Angeles/Santa Monica – Vårt Hostel International Santa Monica ordnade en vandring i bergen norr om Santa Monica. Buss ut och sedan någon timmas vandring uppåt. Hem tog vi oss själva genom att vandra till havet (Stilla Havet) och därifrån söderut tills vi ”kom hem”. Slutet på vår vandring var också slutet på den legendariska vägen ”Route 66”

Las Vegas – promenad på ”The Strip”. Vi bodde på Hotel Luxor, byggnaden till vänster. 4000 rum och 4000 spelautomater (kändes det som)

Grand Canyon från ovan – vädret tillät inte landning som annars var planerat

                                                    Hawaii – Honolulu

Hawaii – Honolulu – Vandring från vårt boende upp till ett lokalt utsiktsberg och krater, Diamond Head.

Hanauma Bay beläget på västra udden på ön Oahu

 

Tropisk växtlighet på vår vandring från vårt Hostel i norra delen av stan till Honolulus marina, Waikiki Beach Park, Waikiki Beach och Kapiolani Park

Se även: https://sv.wikipedia.org/wiki/Pearl_Harbor

Vi besökte Pearl Harbor den 6 december, dagen före åminnelsen av attacken den 7 december 1941. Statyn ”Den okände sjömannen”

USS Bowfin

”Sovsal” på ubåten. Inget för den med cellskräck!

USS Bowfin är en s k attackubåt som ligger permanent vid Pearl Harbor Museum och Park. Den sjösattes den 7 december 1942, alltså exakt ett år efter Japans attack på Pearl Harbor och deltog med framgång i kriget i Stilla Havet under andra världskriget. Den fick smeknamnet ”Hämnaren”.

Militärorkester repeterar inför årsdagen av den 7 dec. – mycket patriotiskt och mycket känslosamt!

Vi är, sedan ett år tillbaka, anmälda till Honolulu Marathon. Det genomförs den 8:e december och är USA:s fjärde största maratonlopp med upp mot 30 000 deltagare. Förutsättningarna är att vi ska genomföra loppet gående. Ingen maxtid finns och därför lockar loppet många som går eller halvspringer. Vi kände oss i gott sällskap och behövde inte stressa. Tiden?  Vi var faktiskt närmare segertiden (2.07) än längsta tiden (knappt 18 timmar).

Start kl. 5 på morgonen med fyrverkeri – plus 24. Senare blev det plus 30!

Loppet innehöll det mesta ex. sen natt i Chinatown, soluppgång över Stilla Havet, musikalisk underhållning, havsutsikt under flera mil och alla sorters gång- och löpstilar. Hela loppet var ett enda folkhälsoprojekt där det viktigaste var upplevelsen, inte prestationen!

Finish både på Honolulu Marathon och på vårt Amerikaäventyr

 

 

Taggar:,